De gemeente Barneveld werkt samen met de landelijke organisatie Ongehinderd aan een toegankelijke gemeente. Vorig jaar november werd de app Ongehinderd voor de gemeente Barneveld geïntroduceerd. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen via deze app checken welke locaties in de gemeente Barneveld toegankelijk zijn en welke voorzieningen de locaties bieden.

Van pinautomaat tot toegangsdeur

Na de oproep van de wethouder heeft een aantal winkels zich aangemeld bij de gemeente voor de gratis toegankelijkheidstoets. De GRB is gevraagd om deze locaties te toetsen. Marline Lokhorst, Peter de Bliek en Ben Oorsprong van de GRB bezochten woensdag 1 mei onder andere Arjan Klarenbeek Groente en Fruit aan de Burgemeester Kuntzelaan. ”We meten en testen ter plekke de toegankelijkheid van de winkel,” vertelt Ben. “Kunnen we bijvoorbeeld goed bij een pinautomaat? Zijn alle bochten in de winkel te maken? Is de toegangsdeur makkelijk te vinden en open te maken?”

Resultaten in app Ongehinderd

Volgens Ben zijn de zeven getoetste winkels allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers, rollators en in beperkte mate voor slechtzienden. “Slechts twee drempels voldoen niet aan de eisen, maar zijn vanwege de vorm wel toegankelijk. Een derde drempel is door de eigenares al voorzien van een mooie rubberen oprit. De paden in de winkels voldoen niet altijd aan de normering, maar zijn in de meeste gevallen wel toegankelijk. Zes winkels hebben binnen een straal van 50 meter een gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar. Voor één winkel is deze afstand zo’n 100 meter. Verder zijn de pinautomaten in de winkels op de goede hoogte of voorzien van voldoende snoer.” De resultaten met uitleg en foto’s over de mogelijkheden worden door GRB in de app Ongehinderd gezet.

Tips voor een aankomende verbouwing

“Bij alle winkels die we getoetst hebben, is nagedacht over toegankelijkheid en over de plaatsing van de producten. Twee winkels hebben de toetsing overigens bewust aangevraagd vanwege een aankomende verbouwing of aanpassing van de zaak. In beide gevallen hebben we bruikbare informatie kunnen geven over toegankelijkheid en is een aanpassing zonder extra kosten te realiseren”, aldus Ben.

Lokale ondernemers kunnen hun winkel of horecagelegenheid gratis laten toetsen op toegankelijkheid door zich aan te melden via ongehinderd@barneveld.nl. Meer informatie over Ongehinderd staat op app.ongehinderd.nl en www.ongehinderd.nl.